This post is from our archive. Information here may no longer be up to date. For our latest information and advice, please visit here.

Vann og kaffe / Water and coffee

Etter å ha våknet opp til store overskrifter om at drikkevannet i Oslo inneholder skumle parasitter var det første som slo meg at dette ikke hørtes bra ut for vår svarte uke. Ikke nok med at vi ikke tilsetter melk i kaffen, men nå fryktet jeg at vi ikke lenger kunne tilsette vann til kaffen.
Etter litt undersøkelser på internett kom jeg til konklusjonen at vi er i trygge hender. VI bruker osmose filtere som fjerner over 99,9% av partiklene i vannet, inkludert parasittene. Ikke nok med det, så er vannet i La Marzocco espressomaskinen vi bruker nær kokepunktet over lengre tid slik at eventuelle parasitter hadde kokt ihjel før de i det hele tatt fikk smake på kaffegruten vår. Vi filtrerer og koker også vannet til presskannekaffen vi lager og i følge diverse amerikanske eksperter er dette godt nok for å fjerne parasittene. Med andre ord, vi kan trygt drikke kaffe nå også.
Forøvrig så har det kun vært ca 5 kunder hver dag som har snudd i døra og som absolutt vil ha melk i kaffen. Ellers har dagene vært over all forventning og våre gjester har vært meget positivt innstilte til å prøve våre ulike kaffer og ikke minst clover kaffe.
Jeg kan vel si at så langt har El Socorro y Anexos som espresso og Aidas Grand Reserve brygget på Clovern vært de mest ettertraktede kaffene og som vi har fått meget positive tilbakemeldinger på. Det er veldig hyggelig.

PS. Om du er i Milano for å gå på kaffemesse denne uken, så kan du smake på Tim Wendelboe espresso og et par av våre normalbrente kaffer på Clover om du finner en Australiensk barista ved navn Kiril Shaginov.

We are having major problems with parasites in the drinking water in Oslo today and probably for the next months. I woke up with the news this morning and realized that not only are we not adding milk to our coffee this week, we might not be able to add water neither.
After some research on the web I found out that the reverse osmosis filters that we are using removes all particlels , including parasites from the water. In addition our wonderful FB80 Marzocco machine has separate boilers for the espresso water where the temperature is kept very stable at 97 + degrees. This means that even if we did have parasites in the water, they certainly would not survive the trip through our La Marzocco machine, so no coffee for them..

The black week is going really well. Our bestsellers and the coffees that people seem to like the most so far is the El Socorro y Anexos as espresso and of course the Aida Grand Reserve brewed on the clover. I am really happy that our visitors are so positive and willing to try new coffees. Only about 5 people leave without having bought anything each day because they are desperate after a latte.
I think it is fair, I can imagine myself if I was desperate after an espresso and the barista in the bar only served latte.

I also think that one of the reasons why our customers are really responsive to our Black Week is because our staff are really good at communicating why we are doing it. Instead of just saying “we don’t serve latte this week” we say “this week we are only serving black coffee because we have got new coffees in the house….”
It is not about being a soup nazi like the one in Seinfeld. It is more about trying to broaden our customers horizon and I think most people are eager to experience new things in life. just some thoughts anyway..

PS. If you are in Milan, try to look for Mr. Kiril Shaginov. He is making espresso with my new blend and also som of our new Single origin coffees on the Clover..

Scroll to Top