This post is from our archive. Information here may no longer be up to date. For our latest information and advice, please visit here.

Økologisk / Organic

Jeg har lenge tenkt på å teste ut økologisk melk etter å ha lest en del om emnet og ikke minst hørt hva andres erfaringer med økologisk melk er i det store utland. Handlingslammet som man er når man åpner sin egen kaffebar og brenneri så har dette vært nedprioritert lenge, men etter å ha hørt på et foredrag om økologisk mat under årets Nordic Barista Cup fikk jeg endelig ånden over meg til å gjøre noe med dette.
Vi gikk derfor til innkjøp av økologisk melk i vår kaffebar og tested denne mot vanlig melk. Jeg blindsmakte på resultatene og kort oppsummert var konklusjonen følgende:

1. Økologisk er bedre å steame
2. Økologisk melk smaker fantastisk mye bedre enn vanlig melk
3. Økologisk melk er mere bærekraftig (Takk Gro for det uttrykket)
4. Økologisk melk finnes desverre bare som lettmelk.
5. Lenge leve økologisk melk!

Det er særlig punkt nr.4 som bekymrer meg. Vi i Norge er jo så heldige at vi har en fantastisk organisasjon som TINE, som er flinke på veldig mange områder, men som er så store at de ikke alltid klarer å tilfredsstille de små sære kundene som f.eks. en liten kaffebar på Grünerløkka. Jeg tok kontakt med TINE og spurte hva sjansen var for å få økologisk H – melk. Svaret jeg fikk var meget informativt, men desverre ikke helt slik jeg ønsket. Kort oppsummert fikk jeg vite følgende:

1. TINE er de eneste produsentene av økologisk melk i Norge.
2. TINE produserer kun økologisk lettmelk
3. Om TINE skal utvide med flere typer økologisk melk, så blir dette i lettere varianter.

Jeg har ikke noe imot at majoriteten av melkedrikkerne i Norge foretrekker lettmelk. Jeg foretrekker faktisk å drikke kald lettmelk selv når jeg skal spise sjokoladekake eller nybakt brød med brunost og smør.
Det er allikevel en ting jeg har erfart over 9 år i kaffebransjen. Espressobaserte drikker smaker fantastisk med steamet H-melk

Jeg synes at alle kaffebarer i Norge burde bruke økologisk melk. Vi fokuserer en hel del på hvor viktig det er med gode råvarer hva gjelder kaffe (som ofte er dyrket etter økologiske prinsipper, men som desverre ikke er sertifisert økologisk fordi dette koster den fattige bonden penger. Penger han / hun ikke garantert vil få igjen når kaffen alikevel selges som “vanlig” kaffe)
Jeg tillater meg å estimere at i en gjennomsnitts kaffebar selges det omkring 80% caffe latte. I en caffe latte er det ca. 90% melk og 10 % espresso. Hovedproduktet er altså melk og ikke kaffe. Allikevel er det veldig få som stiller krav eller spørsmål ved kvaliteten på denne melka. Kanskje fordi vi ikke har noe valg? Ikke vet jeg.

Grunnen til at jeg skriver dette er fordi jeg ønsker å samle alle kaffebarer og andre interreserte i en slags underskriftskampanje for å få innført økologisk H-melk.
Forhåpentligvis vil vi i allefall legge litt press på produsentene slik at de må ta stilling til våre krav. (Det værste som kan skje er at de lar ballen ligge)

Så om du ønsker Økologisk H-melk, legg igjen navn og/eller navn på kaffebar eller bedrift og gjerne hvor mye melk du / dere bruker i uka.

I have been thinking about trying organic milk for a whole while, but for some reason I have had little time to experiment for the last 6 months. After listening to a presentation about organic food in this years Nordic Barista Cup I finally got inspired to take action.
The other Tim in the roastery and espressobar ordered some organic milk and we did a sample tasting of steamed milk and a cappuccino made with organic milk and regular milk. I tasted it blindly and the conclusion was the following (in short terms):
1. Organic milk textures better than the regular milk.
2. Organic milk tastes a million times better that the regular milk.
3. Organic milk is more sustainable.
4. The Norwegian organic milk only comes in the low fat version
5. Long live organic milk!

My biggest concern is the no. 4 above.
Although having a big (almost monopoly) producer of milk products in Norway may have its benefits there is always a downside to it. In this case, TINE, which is a huge company in Norway, are not able to please their smaller customers like a coffeeshop at Grünerløkka. Despite being a small coffeeshop, I decided to contact TINE to check the possibilities of getting Organic whole milk. Their prompt and informative answer can be summarised to the following:

1.TINE, the biggest and one of 2 Norwegian milk companies is the only producer of organic milk in Norway.
2. TINE only produces low fat organic milk.
3.If TINE decides to get a bigger range of organic milk it will be with a 1% fat content or even skimmed version and not the whole milk.

I know that the average consumer prefers low fat milk to drink, and I personally do to, especially when I drink it with chocolate cake or bread with brown cheese and butter. (This is the only occation I drink cold milk)
However, there is one thing that I have learned during my 9 year coffee career and that is that whole milk tastes a lot better in espresso based drinks.

I believe that all coffeeshops in Norway (and the rest of the world) should use organic milk. We, as baristas, focus a lot on the quality of the coffee that we serve. (which often is grown fully organic without necessarily being certified as organic because it costs money for the poor farmer and he / she is not guaranteed to get that investment back since there is more organic coffee being certified than the market is demanding.)
I estimate that in an average coffee shop in Norway at least 80% of the total drinks served is a caffe latte. In a caffe latte there is normally about 90% milk and 10% espresso. The main ingredient in a latte is milk and not coffee. Despite this paradox most baristas (in Norway) do not care that much about the milk quality. Maybe because we really do not have a choice since there is only 2 milk producers and the biggest one delivers the unrefined milk to the smaller producer.

The reason for writing this is because I would like to gather opinions about organic milk and to see if there is any interest in the Norwegian market for organic whole milk. I would like to gather as many signatures / posts from Norwegian coffee shop owners, baristas or consumers in order to try to put some pressure on the milk producers to go organic.

So, if you are based in Norway, and you consume milk, please leave a post on this blog with your name and / or the name of your coffee shop or business and the amount of milk you consume per week.

Scroll to Top