This post is from our archive. Information here may no longer be up to date. For our latest information and advice, please visit here.

Brasil


I dag, søndag, er det helligdag i Brasil og jeg sitter på Sá Rosa Café i Pocos de Caldas. Dette er en kaffebar / kaffebrenneri og cafe som forsyner hotellets gjester med frokost og deilig kaffe samt andre besøkende med hva det skulle være av ønsker. Hotellet jeg bor på, Estalagem do Cafe er nemlig i samme bygg som cafeen. Jeg sitter ute i bakgården og skriver etter å ha har røkt en Partagas Mille Fleur og fortært 2 øl.
I går besøkte jeg 3 kaffeplantasjer, Fazenda Rainha, Fazenda Cachoeira da Grama og ikke minst plantasjen jeg har kjøpt min Natural prosseserte kaffe fra, Fazenda Santa Alina.
Dagen var utrolig lærerik og det var første gang jeg har hatt Farmerne for meg selv slik at jeg kunne spørre og grave så mye jeg ville helt uforstyrret.

Den mest imponerende farmen var faktisk Fazenda Santa Alina. Dette til tross for at Cachoeira er den plantasjen som er mest kjent i kaffemiljøet.
Santa Alina var den største farmen og måler 745 hektar hvorav 401 hektar benyttes til kaffedyrking. Plantasjen fyller 100 år i år og drives av Joaquim Bernardes da Silva Dias. Den ligger i São Sebastião da Grama, 1100 – 1250 m.o.h.
Snittemperatur er på 19°C og årlig regnfall er ca. 1800 mm.
Prosessering som praktiseres er Natural og Pulped Natural. De dyrker følgende varianter: Mundo Novo, Bourbon (Gul og Rød), Catuai, Icatu og Caturra.

De nye patioene de hadde støpt var de flotteste jeg har sett og var i følge Diego, min guide, svært effektive. Kaffebønnene tørkes på patio i 1-2 dager. Deretter i mekaniske trommeltørkere som tørker kaffen med varmluft som varmes med steam. Tørking i trommel skjer ved ca. 40°C i ca 40 timer til kaffen når fuktighet på 7%. Deretter hviler kaffen i 2 måneder og fuktigheten øker og stabiliseres ved 11% på grunn av atmosfærisk fuktighet.

I morgen skal jeg smake kaffe samt besøke 2 nye plantasjer. Det er mulig jeg også får plukke litt kaffe på Santa Alina, om tiden strekker til.
Mer om det senere..


Den nye patioen på Fazenda Santa Alina. Kaffeplanter i bakgrunnen./The new patio at Fazenda Santa Alina with coffee trees in the background.

I am sitting at Sá Rosa café in Pocos de Caldas in Brazil. This is a nice coffee shop, café and eatery that lies on the ground floor of the hotel I am staying at. Today is Sunday and a holiday in Brazil, so everything is pretty much closed. Therefore I took the opportunity to light up a Partagas Mille Fleur and enjoy a couple of beers.

Yesterday I had an amazing day. I visited Fazenda Cachoeira da Grama, Rainha and Santa Alina. Santa Alina is the farm from which I recently bought some natural processed Mundo Novo for my espressoblend. So you can imagine how excited I was to be there.
To my surprise, Santa alina was the most impressive farm compared to Rainha and Cachoeira. It is also the biggest with its 745 hectar whereas 401 of them is used to produce delicious coffee cherries.The farm is 100 years old this year and is run by Mr.Joaquim Bernardes da Silva Dias. The location af the farm is in São Sebastião da Grama, 1100 – 1250 meters above sea level
Average temperature is 19°C and the yearly reignfall is about 1800 mm.
They make both Natural and Pulped Natural coffees and grow the following varieties: Mundo Novo, Bourbon (yellow and red), Catuai, Icatu og Caturra.

The new patios on Fazenda Santa Alina was the most impressive I have seen yet and apparently very efficient according to my guide, Diego.
They normally let the coffee dry for 1-2 days on patio before it is dryed in mechanical dryers for 40 hours at 40°C. (this was for the pulped natural. The Natural processed was dried for a longer time). When the coffee beans reached a moisture content of 7% it was transported to silos for stabilizing where it was stored for 2 months. The moisture content would then rise to approx. 11% because of ambient humidity.

I learned a great deal yesterday and to my surprise there were huge differences in the prosessing practise on the various neighbouring farms. I can’t wait to get to taste some coffee tomorrow before I head out to 2 new farms. I will write about that later on.. cheers.


Til venstre er Mundo Novo buskene hvor kaffen jeg har kjøpt har vokst fram / To the left is the Mundo Novo trees where the coffee I have purchased were born.

Scroll to Top